DHF talentudvikling

DHF talentudvikling

August 2016:

Personprofiler indgår i talentarbejdet

Dansk Håndbold Forbund har valgt Garudas profilværktøjer i arbejdet med fremtidens håndboldstjerner, og som om en del af forberedelserne til det netop afsluttede U20-EM for herrer, blev de individuelle profiler både brugt som støtte for den enkelte spiller og som led i teamudviklingen.

Af journalist Andres Tue Møller

Garudas profilværktøjer er udbredt i virksomheder og organisationer, der arbejder professionelt med team-, medarbejder- og lederudvikling. Nu har Dansk Håndbold Forbund (DHF) valgt at indgå en formel samarbejdsaftale med Garuda omkring brugen af profilværktøjerne.

Med profilværktøjerne kan man sammensætte og udvikle teams med henblik på at optimere samarbejdet og til at udvikle medarbejdere og ledere i en retning der øger medarbejdernes trivsel – og styrker organisationen som helhed.

Talentchef i Dansk Håndbold Forbund, Claus Hansen

Talentchef i Dansk Håndbold Forbund, Claus Hansen

DHFs talentchefer er blevet certificeret i Garudas profilværktøjer, og står det til Claus Hansen – talentchef på herresiden – vil det være ideelt, hvis brugen af profilværktøjer bliver en fuldt integreret del af talentarbejdet på linje med de klassiske indsatsområder omkring fysik, teknik og taktik. Ifølge Claus Hansen er profilværktøjerne – særligt Garudas FokusProfil – med til at lægge et ekstra lag på talentarbejdet:

– Traditionelt har vi haft fokus på den fysiske og tekniske udvikling af talenterne. Og det er faktisk på høje tid, at vi nu også inkluderer det mentale. Allerede nu er vi blevet bekræftet i, at det er med til at udvikle vores spillere yderligere, siger han.

U20-truppen blev introduceret for Garudas HåndboldProfil, der er en tilpasset version af FokusProfilen, i efteråret 2015. Alle spillerne fik individuelle tilbagemeldinger, og undervejs i forberedelserne til det netop afviklede EM er profilerne også blevet brugt.

Da U20-landsholdet løb på banen til den første slutrundekamp mod Holland, havde holdet derfor ikke kun forberedt sig fysisk og taktisk på opgaven. Landstræner Morten Henriksen benyttede også træningssamlingerne til at sætte fokus på betydningen af de forskellige profiler på holdet:

– Selv om der er tale om forholdsvis unge mænd (19-20 år, red.), så har de taget godt imod dette nye tiltag. Men det er klart, at det er nyt for mange af drengene at arbejde med deres personprofil. Derfor kommer vi også til at arbejde meget mere med tilbagemeldinger – både individuelt og kollektivt – for at få det fulde udbytte, siger han.

Læs også, hvordan de danske mestre fra BSV benytter Garudas profilvværktøjer

U20-holdets profiler

U20-landsholdet blev nummer 6 ved EM-slutrunden i august 2016.

To af spillerne på U-landsholdet – playmaker Nicolaj Nørager (Skive fH) og venstre back Lasse Møller (GOG) – er ikke i tvivl om, at arbejdet med de individuelle profiler har givet resultater. Både for holdet og for den enkelte.

U20-holdet er præget af mange grå profiler, der kræver struktur. Til gengæld er der ikke overvældende mange røde profiler, der har fokus på resultatet. Og netop den sammensætning har tidligere voldt truppen udfordringer – særligt når holdet har været under pres efter en længere slutrunde.

En af de ’røde’ er Nikolai Nørager. Holdets anfører. Han peger på, at profilerne har stor, positiv betydning for såvel hans egen, individuelle udvikling som holdets fælles præstation:

– Da vi sidste år var til slutrunde i Rusland (før profilerne blev introduceret, red.), tabte vi helt sikkert kampe, fordi vi ikke havde den samme forståelse for hinandens profiler. Mange af de udbrud, der kom i kampens hede, blev misforstået af en grå eller grøn holdkammerat, siger han og lægger ikke skjul på, at han med sin markante røde profil bidrog til en del af de udbrud, som blev misforstået.

– Vi havde allerede i Rusland nogle gode snakke om, hvordan vi bliver nødt til at arbejde sammen som team, hvis vi skal vinde. Men med profilerne har vi fået et meget bedre grundlag for at forstå hinanden, siger han.

2 meter høje Lasse Møller nikker og supplerer:

– Jeg har selv fået en meget bedre forståelse for, hvad det er der motiverer mig selv og de andre. Og at det ikke er det samme.

Begge nævner også, hvordan det nu er blevet accepteret, at hver enkelt spiller forbereder sig bedst (og forskelligt) op til en kamp.

– Jeg kunne godt tidligere gå og blive helt vildt irriteret over den måde Lasse varmede op til en kamp. Men nu ved jeg, at bare fordi han ikke gør som jeg, så er det ikke fordi, at han ikke er klar, siger Nikolaj Nørager.

DHFs talentchef Claus Hansen fortæller dog også, at de unge spillere i begyndelsen var noget tilbageholdende og lige skulle se tingene an:

– Der var helt klart nogle af spillerne, som skulle bruge lidt tid på at forstå, hvorfor de skulle bruge tid på en masse spørgsmål, men efterhånden som vi fik talt om baggrunden for at bruge dem, kunne de fleste godt se, at det var interessant at blive klogere på sig selv.

Netop kommunikationen til spillerne om baggrunden for at bruge profilværktøjerne har været afgørende for, at det nye element i talentarbejdet er blevet en succes:

– Flere spillere kunne godt signalere, at de var lidt utrygge ved om nogle profiler var mere efterspurgte end andre, siger Claus Hansen, som også understreger, at der ikke findes et perfekt match af profiler til det optimale håndboldhold:

– Så langt kommer vi aldrig. Vores sport er heldigvis så kompleks, at det ikke giver mening at tale om, at der skal være et bestemt antal røde, blå eller grå spillere. Men det er meget værdifuldt for både gruppen som trænerteamet at kende til sammensætningen på holdet. På den måde kan vi dels tilrettelægge træning og kampforberedelser, så det møder de enkelte spillere, dér hvor de er stærkest, og dels kan vi kvalificere vores støtte og rådgivning til den enkelte spiller, siger han.

– Der er ingen tvivl om, at vi kan komme endnu længere med vores talentarbejde, når vi får indarbejdet brugen af FokusProfilen. Det helt oplagte eksempel er, at vi bliver klogere på, hvad der motiverer den enkelte spiller. For en rød er det helt sikkert noget andet end for en blå, siger Claus Hansen.

 

Nicolaj Nørager, Playmaker og anfører for U20 landsholdet

Klub: Skive fH

20 år

186 cm

90 kg

Fokus: Rødt

 

Lasse Møller, Venstreback / Playmaker

Klub: GOG

20 år

199 cm

100 kg

Fokus: Grønt

Kontaktperson


Kontakt Kursus- og marketingchef Merete Worsøe

Tel: 22 77 40 35
Mail: mw@garuda.dk