Oplev Fokus-modellen, når vi tager dig igennem de fire typer, som nu er tegnet med humoristiske karikaturtegninger af Erik Petri. Lad dig inspirere, reflektere, smile og styrk dit eget lederskab ved at lære fra disse forskellige persontyper.

Freja – Integratorfokus:

Mød Freja – en empatisk og fællesskabsorienteret leder, der trives med at skabe forståelse og undgå uenigheder og konflikter. For Freja handler ledelse om at opbygge et fællesskab af ligesindede, hvor alle trækker i samme retning og tager individuelle hensyn. Hun elsker rollen som coach, mentor og samlingspunkt, hvor hun lytter til sine medarbejdere og dæmper konflikter for at opretholde et harmonisk og produktivt arbejdsmiljø. Freja søger konsensus og er fælles om at træffe vanskelige beslutninger for at sikre sig mod potentielle ulykker.

Men når tingene ikke går som forventet, når resultaterne udebliver, og fællesskabsfølelsen forsvinder, kan Freja føle sig ensom. Trygheden og accepten forsvinder, og medarbejderne begynder at handle individuelt og søge årsager og syndebukke. Stilhed erstatter dialogen, og tanken om “vi mangler ledelse” begynder at brede sig, selvom ingen siger det højt.

Når sammenholdet svækkes, og kritik og blokeringer tager over for dialogen, forsvinder også følelsen af accept. I disse øjeblikke mærker man smerten, og man mister forbindelsen til sig selv. Freja forsøger at foreslå kompromiser, imødekomme andres forventninger, delegere ansvar og sætte sin ledelsesret og -pligt i spil. Hun tror på at ved at lære hinanden bedre og forstå, kan alt blive godt igen.

Freja er dedikeret til at genopbygge fællesskabet, fremme dialogen og skabe gensidig forståelse blandt sine medarbejdere. Hendes fokus på kommunikation og evnen til at skabe en harmonisk arbejdsplads er afgørende for at genvinde tryghed og opnå succes som et sammenhængende team.

Klik for større billede

Emil – Udviklerfokus:

Mød Emil – en visionær og kreativ leder, der brænder for at skabe fremtidens muligheder og fjerne begrænsende strukturer. For Emil handler succes om at være pioner og skabe forandringer, se nye veje og bryde med det kendte. Han er drevet af den elektriske fornemmelse i maven, når hans idéer tager form, og han deler de fantastiske muligheder, som kun få har opdaget. Emil tror på, at fremtiden er skabt af dem, der tør være fremsynede og udfordre status quo.

Men når idéerne møder modstand og kritikere, der ikke deler hans visioner, kan Emil føle sig frustreret. Han erkender, at hans budskab måske ikke er blevet for

midlet tilstrækkeligt klart og omhyggeligt nok, og at mange foretrækker det kendte og trygge. Han føler sig presset, og anerkendelsen af hans visioner svinder sammen med den spændende følelse i maven. Men intet er tabt. Emil ved, at der altid er en anden vej, noget, han må have overset.

Vejen tilbage til lykken og succes for Emil ligger i hans kreativitet og evne til at have det store overblik. Han kombinerer viljen til forandring med modet til at udfordre forældede koncepter, regler og rammer. Han tror på, at man skal kunne inspirere andre og kommunikere sin nye indsigt klart og overbevisende. For Emil er der ingen “missing link” at lede efter. Hvis man vil være førende, må man være villig til at tage kvantespringet uden at lade sig bremse af uvæsentlige detaljer.

Klik for større billede

Magnus – Grunderfokus:

Mød Magnus – en leder med en stærk fornemmelse for kontrol og risikominimering. For Magnus er ledelse at være i kontrol, undgå risici og gardere sig mod det uventede. Han oplever lykke, når der er orden og struktur i tingene, og fremtiden er planlagt og forudsigelig. Han lægger budgetter og tager kun nødtvungne beslutninger, når konsekvenserne ikke kan forudses. Magnus sikrer sig mod potentielle ulykker ved at være omhyggelig med at gardere sig mod det uventede.

Men når tingene ikke går som planlagt, og tilværelsens uforudsigelighed kaster planerne omkuld, bliver Magnus stresset og rastløs. Følelsen af lykke forsvinder, og spørgsmålet om skyld rejser sig. Har der været en fejlberegning? Er der en detalje eller en regel, der er blevet overset? Er der noget, som er blevet glemt i kontrollen?

At miste lykke, forudsigelighed og tryghed i tilværelsen er en af de værste ting, der kan ske for Magnus. Derfor er det afgørende for ham at gardere sig. Han skaber mere solide rammer, øger sikkerheden, intensiverer kontrollen og implementerer flere regler. Han lægger en grundig og detaljeret planlægning for at forsøge at minimere risici.

Magnus er dedikeret til at sikre stabilitet og forudsigelighed i sin ledelsesindsats. Han arbejder hårdt for at minimere usikkerhed og være forberedt på alle eventualiteter. Med hans fokus på kontrol og risikostyring leder han sit team mod stabilitet og tryghed.

Klik for større billede

Ingrid – Resultatfokus:

Mød Ingrid – en målrettet og modig leder, der brænder for at skabe resultater – og gerne hurtigt og effektivt. For Ingrid er lykken at være i frontlinjen, hvor der er noget på spil. Hun er i sit rette element, når hun er i bevægelse og presser sig selv og sit team til at opnå høje og konkrete mål. Ingrid motiverer med entusiasme og elsker konkurrencen – legen. Hun er drevet af ønsket om at have håneretten og er ikke bange for at tage chancer eller finde smarte metoder for at skære et hjørne. Hun sikrer sig mod potentielle ulykker ved at satse mere end andre.

Men når tingene ikke går som ønsket, når ambitionerne må neddæmpes, og andre ikke længere er villige til at være med eller yder en helhjertet indsats, bliver Ingrid skuffet, frustreret og måske endda aggressiv. Følelsen af lykke forsvinder. Hun kan tænke tilbage på de små fejl, der blev begået, og spekulere over, hvad der kunne være sket, hvis der bare var blevet givet en ekstra indsats – så kunne målet være nået.

Udsigten til at miste håneretten og se muligheden for sejr og store resultater fordufter – og kan være skuffende og til tider en smertefuld oplevelse. Drivkraften for at genvinde lykken og overvinde forhindringer er tanken om succes, konkurrencen, anerkendelsen, spændingen og adrenalinkicket. Ingrid ved, at ekstra indsats, villighed til at satse og tage chancer er nøglen til succes. For som man siger: ”Den, der intet vover, intet vinder”.

Ingrid fortsætter med at presse sig selv og sit team til at levere det bedste og nå nye højder. Hendes dedikation til at skabe resultater og modet til at turde er afgørende for hendes vej mod succes.

Klik for større billede

Inspiration, refleksion og genkendelse

Vi håber beskrivelserne af Fokus-modellens fire nye typer kan bidrage til inspiration, refleksion og et lille smil på læben. Er du allerede bruger af vores digitale platform,  Garuda Universe, kan du hente alle illustrationer vi vores “Hjælp og materialer”. Du kan også læse yderligere under vores “Hjælpeværktøjer“.

Garudas FokusProfil er blevet implementeret i danske og internationale virksomheder som en del af medarbejderudvikling på alle niveauer, i flere årtier. Derfor råder vi i dag over en omfattende mængde data, som vi kan analysere på dybet og dermed give dybtgående indsigter i, hvad der kendetegner vores præferencer og adfærd på arbejdspladsen.

I vores e-bog: Udvikling af medarbejdere og teams med FokusProfilen kan du læse mere om udvikling af medarbejdere og teams .

Vil du vide hvilke typer personligheder der klarer sig bedst som ledere, og hvad som adskiller mandlige og kvindelige topchefers profiler, kan du glæde dig til e-bogen: Fokus, køn og ledelse.

Du finder alle vores artikler om FokusProfilen her