Som ankermand og sikker sidste skanse på det danske herrelandshold gennem 14 år oplevede Kasper Hvidt, hvordan HåndboldProfilen, der er en modificeret udgave af Garudas FokusProfil, kunne bruges til at styrke de enkelte spillere og knytte holdet tættere sammen. Nu trækker han på de erfaringer som sportsdirektør i virksomheden RFRSH Entertainment, der blandt andet står bag eSport-holdet Astralis, som topper verdensranglisterne.
Garuda har videreudviklet FokusProfilen, så den skræddersyet passer til eSport og de udfordringer, RFRSH Entertainments hold kommer til at stå overfor. I både eSport og håndbold afhænger succesen nemlig af, om sportsdirektøren kan finde de rigtige spillere til hver enkelt position, og om træneren kan få spillerne med deres individuelle personligheder til at arbejde sammen mod holdets mål. Endelig skal alle spillere være mentalt fokuserede på netop deres rolle på holdet – og være klar til at yde optimalt inden for holdets taktik, strategi og rammer. Det er, hvad FokusProfilen bliver brugt til af en række sportsorganisationer, som fx Dansk Håndbold Forbund, såvel som i erhvervslivet. ”Så hvorfor ikke også i eSport”, tænkte Kasper Hvidt og tog kontakt til Garuda.
Personprofiler binder holdene sammen
eSport adskiller sig i præstations- og konkurrencesammenhænge ikke så meget fra håndbold. Opgaven med at modificere FokusProfilen var derfor enkel; hvad er det, der gør, at et hold vinder flere konkurrencer og er mere stabile i deres resultater end andre hold? Hvad er det, der gør, at nogle spillere præsterer på topniveau i én kamp for så at have en offday i den næste?
Forskellene ligger i mange faktorer, men ved systematisk at indsamle data om foretrukne roller på holdet, erfaring, personlighed og mentalt fokus begynder der at danne sig et mønster. Med det kendskab kan Kasper Hvidt sammen med RFRSH Entertainments trænere udvælge spillerne, sætte nye spillere ind på deres optimale positioner og herefter køre teamprocesser, som binder holdene sammen. Det sikrer, at den enkelte spiller og holdet som helhed langt oftere vil yde på topniveau – uden uheldige udsving undervejs.
Rent praktisk handler den individuelle mentale træning om, at hver enkelt spiller får dybere kendskab til sin egen personlighed og en mere bevidst viden om sine styrker og svagheder – både generelt, i den specifikke spilsituation og i forhold til medspillerne.
Altså en mere videnskabelig tilgang til at finde vindere og sætte det rette hold af vindere sammen. Det har gennem adskillige år været med i de taktiske overvejelser, når herrelandsholdet spiller. Målet er, at det får samme betydning inden for eSport.