Jobanalyse: Nøglen til succesfuld rekruttering

En grundig jobanalyse er nøglen til en succesfuld rekrutteringsproces. Ved at forstå og definere stillingens kerneopgaver og nødvendige kompetencer kan virksomheder minimere fejlrekrutteringer og sikre, at de finder den rette kandidat, der både matcher jobkravene og virksomhedens kultur.

Er din virksomheds rekrutteringsproces struktureret nok til at finde den rette kandidat til jeres stilling? Mange virksomheder overser vigtigheden af en grundig jobanalyse, hvilket kan have konsekvenser for virksomhedens evne til at finde og fastholde de rette medarbejdere.

Fejlrekrutteringer kan være dyre, ofte svarende til 1,5 til 2 gange medarbejderens årsløn, og derfor er det vigtigt at gøre den nødvendige indsats for at forebygge fejlrekrutteringer. Læs videre herunder og bliv klogere på, hvad en jobanalyse er og hvordan I kommer i gang.

I denne guide vil vi gennemgå jobanalysen: hvad det er, hvordan den ser ud og hvorfor du skal investere tid og ressourcer I at lave en jobanalyse, når I står over for en rekruttering: 

  1. Hvad er jobanalysen?
  2. Syv trin til en succesfuld jobanalyse
  3. Sådan bruges jobanalysen i din rekruttering
  4. Yderligere inspiration og viden
  5. Brug for hjælp? Kontakt os for et tilbud

Hvad er en jobanalyse?

Jobanalysen er en systematisk proces, der dykker dybt ned i en stillings kerneopgaver og krav, der er forbundet med jobudførelsen. Det forberedende arbejde er afgørende for en succesfuld rekrutteringsproces. Det er her, man identificerer drømmekandidaten, definerer de arbejdsopgaver, hun skal udføre og specificerer kravene til stillingen.

Ved at indsamle denne viden på forhånd kan man strukturere rekrutteringsprocessen mere effektivt og opnå bedre resultater. Dette indledende arbejde kaldes en jobanalyse. Formålet med jobanalysen er at klarlægge, hvad stillingen indebærer, og hvilken profil der passer bedst til den, i forhold til organisationens fremtidige retning. Der er således en tæt sammenhæng mellem rekrutteringsstrategien og virksomhedens overordnede strategi.

Jobanalysen danner grundlaget for både jobopslag og samtaler med kandidaterne. Når den anvendes optimalt, fastlægger den også rammerne for onboarding-processen. Desuden kan en grundig jobanalyse og en præcis stillingsbeskrivelse forbedre både kvaliteten og relevansen af de ansøgninger, der modtages.

Forståelse af jobindhold og opgaver

For at sikre en vellykket rekrutteringsproces er det essentielt at forstå jobindholdet og de tilhørende opgaver. En dybdegående forståelse af jobindhold kan reducere fejlrekrutteringer markant og øge tilfredsheden blandt medarbejdere.

En detaljeret jobanalyse afdækker arbejdsopgaverne i stillingen, identificerer kernefunktioner og prioriterer disse opgaver i overensstemmelse med virksomhedens mål og strategier. De samlede overvejelser omkring hvilken profil virksomheden søger resulterer i en medarbejderprofil, der tydeligt forklarer hvem virksomheden er på udkig efter.

Ved at have en klar forståelse af medarbejderprofilen gennem en grundig stillingsbeskrivelse, kan virksomheden sikre, at de får ansøgninger fra potentielle medarbejdere, hvis kompetencer og personlighed matcher stillingsbeskrivelsen og virksomhedens kultur. Her er det vigtigt at medarbejderprofilen er relativt tydelig, så der er enighed omkring hvilken profil der søges.

Identificering af nødvendige kompetencer

Når det kommer til rekruttering, handler det om at finde den rette balance mellem hårde og bløde kompetencer. For at lave jobanalysen skal der være en klar forståelse af, hvilke hårde og bløde kompetencer der er nødvendige for, at kandidaten kan trives i stillingen.

Hårde kompetencer, som tekniske færdigheder og faglig erfaring, er ofte lettere at identificere og måle. Hårde kompetencer kan være tage form af teknisk kendskab til systemer, arbejdsplatforme, faglig viden og andet, der bruges i stillingen.

Bløde kompetencer, såsom teamwork, kommunikation og problemløsning, bør også vurderes nøje. Disse egenskaber spiller en central rolle i, hvordan en medarbejder integreres i teamet og bidrager til arbejdspladsens generelle dynamik og kultur.

Ved at gennemføre en grundig jobanalyse kan virksomheden præcist afdække nødvendige kompetencer og opbygge en forståelse af den ønskede faglige profil. Denne profil vil derefter fungere som en guide gennem rekrutteringsprocessen, der kan hjælpe med at sikre en objektiv vurdering af kandidaternes hårde og bløde kompetencer.

Hvorfor skal I bruge en jobanalyse?

Fejlrekrutteringer kan være ekstremt omkostningstunge for jeres virksomhed. Her får I nogle enkelte statistikker og argumenter for, hvorfor fejlrekruttering skal forebygges:

  • Omkostninger: Undersøgelser har vist, at en fejlrekruttering typisk koster mellem 1,5 og 2 gange medarbejderens årsløn
  • Høj turnover: 25% af nyansatte forlader stillingen inden for det første år – derfor er det vigtigt at gøre meget ud af at sikre, at kandidaten har den rette faglige og personlige profil til stillingen.
  • Manglende jobtilfredshed: Utilfredshed kan føre til stress og opsigelser. Derfor skal man gøre meget ud af at sikre korrekt forventningsafstemning mellem kandidaten og virksomheden.
  • Dårlig matchning: Manglende overensstemmelse mellem jobkrav og kandidatens personlighed og kompetencer kan føre til opsigelser eller dårlig trivsel. Dette kan ikke blot have en effekt på den nye kandidat, men kan også smitte af på resten af organisationen. Derfor er det vigtigt, at kandidaten ansættes på baggrund af en korrekt vurdering af de nødvendige faglige og personlige kompetencer.

Ud over de umiddelbart omkostninger forbundet med fejlrekrutteringer, er det også hårdt for virksomheden at skulle starte endnu en rekrutteringsproces op. Det skaber uro i teamet, forsinkelser i processer og det kan gå ud over virksomhedens udvikling. Der er derfor mange årsager til, at en jobanalyse skal være en prioritet, når I foretager jeres rekruttering.

En jobanalyse er dog ikke det eneste, I kan og burde gøre, og her kan vores specialister hjælpe med at tilrettelægge en fyldestgørende rekrutteringsproces, der minimerer sandsynligheden for fejlrekrutteringer. Læs mere om vores ydelser her, eller læs videre og få oplysninger om jobanalysens indhold og proces.

Syv trin til en succesfuld jobanalyse

En succesfuld jobanalyse er fundamentet for en vellykket rekruttering og indebærer syv essentielle områder.

  1. Jobindholdet: Identificer og prioriter hovedfunktionerne og opgaverne.
  2. Udviklingsmuligheder: Vurder udviklingsmulighederne, der kan gøre stillingen ekstra attraktiv for kandidaten.
  3. Kompetencer og erfaring: Fastlæg nødvendige kompetencer, den ønskede erfaring og den optimale personlighedsprofil for jobbet.
  4. Intern vs. ekstern rekruttering: Afgør om rekrutteringen skal ske internt eller eksternt.
  5. Jobbank: Udnyt eventuelle eksisterende kandidater i en jobbank, hvis dette haves. Dette kan spare jer for en dyr rekrutteringsproces, hvis I allerede har den rette kandidat liggende i en database.
  6. Rekrutteringstjekliste: Udarbejd en tjekliste over essentielle oplysninger hver kandidat som minimum skal have eller spørgsmål, alle kandidater skal stilles. Derudover skal tjeklisten indeholde oplysninger omkring rekrutteringsprocessen som f.eks. tidsfrister, rekrutteringsansvarlige og deres ansvarsområder mv., hvilket kan være med til at sikre en optimal rekrutteringsproces.
  7. Kollegaernes involvering: Involver kommende kollegaer i jobanalysen for at sikre, at den passer til arbejdsmiljøet, de efterspurgte kompetencer i organisationen, mv.

Ved at følge disse 7 trin sikrer i en struktureret og målrettet begyndelse på rekrutteringsprocessen.

Brug jobanalysen i din rekruttering

En grundig jobanalyse og medarbejderprofil muliggør mere kvalificerede jobopslag og mere relevante ansøgninger, hvilket ofte leder til en bedre pulje af kandidater. Derudover kan jobanalysen også føre til en mere struktureret jobsamtale og en sammenhængende onboarding-proces.

Veltilrettelagte jobanalyser understøtter desuden en effektiv kommunikation mellem HR og rekrutteringsansvarlige, hvilket kan optimere hele rekrutteringsforløbet, da alle kan arbejde sammen mod et fælles mål.

Det kvalificerede jobopslag

At skabe kvalificerede jobopslag er ét af hjørnestenene for at tiltrække de rette kandidater til stillingen. Her bruges jobanalysen aktivt, da mange af de ting der skal dækkes i stillingsbeskrivelsen allerede er defineret i jobanalysen. Dette dækker f.eks. oplysninger om:

  1. Jobindholdet: Kortlæg virksomhedens behov og specificer de væsentligste funktioner.
  2. Kompetencekrav: Identificer nødvendige færdigheder, uddannelse, og erhvervserfaring.
  3. Personlige egenskaber: Beskriv hvilke personlighedstræk der er nødvendige for succes i rollen.
  4. Udviklingsmuligheder: Fremhæv karrieremuligheder og hvilke udviklingsperspektiver stillingen tilbyder.
  5. Virksomhedskultur: Beskriv virksomhedens værdier og den arbejdskultur, kandidaten vil blive en del af.

Ved at tydeliggøre krav og forventninger i opslaget forebygger man ansøgninger fra uegnede kandidater eller misforståelser omkring forestillinger om stillingens indhold og opgaver, hvilket derved minimerer risikoen for fejlrekrutteringer, på samme tid med at det kan spare jer tid på en tungere og mindre relevant rekrutteringsproces.

Strukturering af jobsamtalen med jobanalysen

En struktureret jobsamtale sikrer, at rekrutteringsprocessen forløber så gnidningsfrit som muligt. Også her er jobanalysen vigtig, da den giver vigtig kontekst til de primære områder og behov, spørgsmålene skal forsøge at afdække.

Uden en jobanalyse kan jobsamtalen være meget ustruktureret, hvilket kan forværre indsigten i kandidaternes egnethed til stillingen. Uden klart definerede spørgsmål, der kan gentages til hver kandidat, bliver ens grundlag for evalueringen af kandidaten uklar og tilfældig.

At stille de rette spørgsmål er en kunst, der kræver både erfaring og viden. Vi har udarbejdet en e-bog, du kan læse, for at give dig indsigt og inspiration til denne proces. Download vores e-bog “Spørgeguide – en praktisk guide til jobsamtalen”.

Yderligere inspiration og viden

For yderligere inspiration og fordybelse i optimering af rekrutteringsstrategier, anbefaler vi at dykke ned i relevante litteratur, webinarer og podcasts, der giver indsigt i de nyeste tendenser og bedste praksis inden for HR og talent management.

Hos Garuda tilbyder vi en række ressourcer og værktøjer, som kan hjælpe virksomheder med at finpudse deres processer. Du kan bl.a. læse vores guide til rekrutteringsprocessen, eller du kan gå på opdagelse i vores mange e-bøger om emnet.

Disse e-bøger, som er gratis tilgængelige via vores hjemmeside, er fyldt med værdifulde indsigter, konkrete værktøjer og strategier, der kan styrke din rekruttering, optimere jobanalysen og sikre den rette matchning af kandidater.

E-bøgerne dækker vores kernekompetencer som rekruttering, employer branding, fastholdelse, onboarding mv. Her får du et par links til e-bøger, der kan supplere din nye viden om jobanalysen:

Brug for hjælp? Kontakt os for et tilbud

Har din virksomhed brug for hjælp til jobanalyse, rekruttering, fastholdelse eller udvikling? Hos Garuda tilbyder vi skræddersyede løsninger til jeres behov.

Vores mål er at hjælpe jer med de vigtige HR processer, særligt inden for rekruttering, hvor vi kan være med til at sikre, at I får den rette kandidat til stillingen.

Vi benytter os blandt andet af professionelle Garuda profilværktøjer, der kan give et videnskabeligt grundlag for evaluering og matching af kandidater, så I undgår fejlrekrutteringer.

Hvis du vil høre mere om mulighederne, er du altid velkommen til at kontakte os helt uforpligtende. Vi ser frem til at præsentere dig for de mange muligheder for et samarbejde.

Få værdifuld viden i din indbakke

Skriver du dig op til Garudas nyhedsbrev, kvitterer vi med nyeste viden inden for HR og ledelse

Menu